Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Genom gemensamma vandringar runt om i världen vill organisationen Klimatvandra uppmärksamma klimatfrågan. Hör grundaren Madeleine Söderström berätta hur satsningen ska bidra till förändring inom klimatpolitiken. Foto: Patrik Airosto/SVT

De vandrar för klimatet: ”Vi vill inte demonstrera”

Uppdaterad
Publicerad

Att vandra runt på Mörkö för miljöns skull, är det något som kan locka?

Ja, fråga bara ett tiotal kommuninvånare, som höjer sina röster för klimatet – genom att bland annat bestiga Kalkbergets naturreservat.

Det är inte bara på Mörkö som vandringen för klimatet pågår, utan också på 242 andra orter runt om i Sverige. Och det finns promenadsugna svenskar som reser utomlands för att delta i klimatvandringar, som arrangeras i tio olika länder utöver Sverige. Sedan vandringarna började år 2022 har det vandrats över 11 500 kilometer. I jämförelse är Sverige i flygväg 1 600 kilometer långt.

Vill uppmärksamma klimatfrågan – utan att demonstrera

Syftet med initiativet är rikta uppmärksamhet mot klimatfrågan, ett steg i taget.

– Vi tittade på hur man kan fånga den stora mängden människor som inte vill springa ut på gator och som inte vill ropa eller skrika. Vi vill inte demonstrera, och då kom vi fram till att vandring är sättet eftersom det sträcker sig över åldersgrupper och miljöer, säger Madeleine Söderström, medgrundare av initiativet Klimatvandra.

Skickas till statsministern

Vem som helst som vill vara med kan registrera sin vandring på hemsidan, där den läggs till på en budkavle, som i höst skickas till alla partiledare i riksdagen, samt till miljöministern och statsministern.

Här vandrar svenskar för klimatet:

BELGIEN: Antwerpen – Bryssel

DANMARK: Bornholm – Köpenhamn, Sjellands Odde

ENGLAND: The Cotswolds, London

NORGE: Aourlandsdalen – Bessenger – Gjendesheim – Hovdalen- Lofoten – Oslo -Trondheim – Femudsmarka

FINLAND: Malla Elontekis

FRANKRIKE: Castellane – Banyuls sur mer – Bonifacio/Korsika – Gorges du Verdon – Les cascades de Hérisson – Les Calanches/Korsika – Point Sublime – Normandie – Quinson – Valensole

GREKLAND: Lendas, Kreta

ITALIEN: Cortona – Gola di Gorropu – Montepulciano – San Gimiliano -Volterra – Gola di Gorropu

TYSKLAND: Braunschweig – Hannover – Bremen

SPANIEN: Albir -– lfas del Pi – Almunecar – Altea – Benifato – Finestra – Las Palmas – San Augustin del Guadalix – Las Palmas – La Alpujarra i Andalusien – Madrid – Toledo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.