De vinner Children’s climate prize 2019

Uppdaterad
Publicerad

Shreya Ramachandran från Fremont i USA och bröderna Vihaan och Nav Agarwal från New Delhi, Indien, får Telge energis utmärkelser för sina vattenkonserverings- och återvinningsprojekt.

Det blir 16-åriga Shreya Ramachandran som får ta emot årets Children’s climate prize för sitt initiativ The Grey Water Project där hon lyfter frågan om återanvändning och konservering av vatten.

Idén föddes under en resa i Kalifornien där hon såg torkans konsekvenser i samhället. Genom sitt projekt ska hon ha nått tiotusentals människor och utbildat dem om fördelarna med att återanvända vatten.

Hindrat tre ton koldioxid att släppas ut

Bröderna Vihaan och Nav Agarwal, 15 och 12 år, får priset i den nyinstiftade ”Clean Air”-kategorin. De har tillsammans startat organisationen One Step Greener och driver en upphämtningsservice för återvinningsbart material där soporna skickas till certifierade återvinningsanläggningar för korrekt återvinning.

Hittills ska organisationen ha återvunnit över 65 ton avfall, vilket hindrat omkring tre ton koldioxid från att släppas ut i atmosfären.

Juryn: Inspirationskällor

– Juryn har haft ett minst sagt tufft jobb med att välja ut vinnarna bland de bidrag som kommit in. Det är otroligt häftigt att se det stora antal klimatengagerade unga från hela världen som kommer med lösningar och inspirerar genom sin förmåga att gå från idé till handling. Shreya, Vihaan och Nav är inspirationskällor för oss alla och vi ser fram emot att se deras projekt växa, säger juryns ordförande Johan Kuylenstierna.

Prissumman är 100 000 kronor per kategori. Prisutdelningen äger rum i  Stockholms stadshus nästa vecka.

Ur juryns motivering:

Shreya Ramachandran – The Grey Water Project:

Vatten täcker 70% av vår planet och är källan till allt liv. Men visste ni att endast 3% av det vattnet är färskvatten, och det finns fortfarande många människor som inte har tillgång till det? 16-åriga Shreya Ramachandran har, efter år av hårt arbete, skapat ett system för att spara och återanvänder vatten som annars lämnar våra hushåll. Genom sin organisation The Grey Water Project har hon också tagit på sig den oerhört viktiga uppgiften att introducera barn i skolorna till begreppet vattenkonservering. De gör det möjligt för alla att återanvända vatten, lika naturligt som att återanvända papper eller plast i vår vardag. I princip arbetar Shreya för att rädda källan till allt liv, och vad mer kan vi be av en ung begåvad entreprenör. Hennes arbete är av stor betydelse idag men kommer att bli ännu viktigare imorgon, då vattenbrist fortsätter att vara ett av världens viktigaste problem att hantera. Därför är vi stolta över att presentera Shreya Ramachandran som vinnaren av Children’s Climate Prize 2019.

Vihaan & Nav Agarwal – One Step Greener:

Enligt WHO är luftföroreningar det enskilt största miljöhotet för människors hälsa, och New Delhi i Indien är huvudstaden som idag har världens smutsigaste luft. Här, som i många andra städer, kan luftföroreningar härledas till ett brett spektrum av källor. Men en av de största bovarna är förbränningen av avfall. När de såg de dödliga konsekvenserna som brinnande deponier skapade i deras hemstad, bestämde sig 12-åriga Nav och 15-åriga Vihaan för att agera. De startade organisationen One Step Greener. Nav och Vihaan har genom One Step Greener skapat ett cirkulärt system som på ett smart sätt minimerar luftföroreningar och CO2-utsläpp. Detta gör man bland annat genom upphämtning och sortering av soppor samt genom att utbilda sin omvärld i vikten av återvinning och hur man bäst tar hand om sitt avfall. Samtidigt hjälper de också till att binda CO2 i de nya träd som organisationen planterar. Det är livsviktigt jobb i ett land där 75% av all energi kommer från fossila källor. Deras arbete sprider sig nu över Indien med målet av att skapa en framtid utan utsläpp, fritt från avfall. Vi är stolta över att presentera Vihaan och Nav som vinnarna av det första Clean Air Prize.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.