Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Du vet hur det luktar om någon som precis har ätit vitlök? Så, fast ännu mer, luktade det här, säger Göran Gelotte, författare och tidigare stadsantikvarie i Södertälje. SVT träffade honom i Pershagen där rå vitlök och potatisvatten varit den främsta medicinen. Foto: SVT

Det här är ”Vitlökspalatset” i Södertälje

Publicerad
– Du vet hur det luktar om någon som precis har ätit vitlök? Så, fast ännu mer, luktade det här, säger Göran Gelotte, författare och tidigare stadsantikvarie i Södertälje. SVT träffar honom i Pershagen där rå vitlök och potatisvatten varit den främsta medicinen.

Efter sommaren publiceras en ny svensk studie som testar ifall vitlök kan användas som hjärt- och kärlmedicin. Det är forskare vid Skånes universitetssjukhus som under ett års tid har testat om vitlök kan ersätta läkemedel för just blodtryck, blodfetter och andelen plack i blodet.

Vitlök på hälsohemmet i Södertälje

Vitlöken har länge varit känd som välgörande i olika hälsokurer och till Södertälje har det kommit människor från hela Sverige för att testa dess eventuella medicinska effekter.

Under mitten av 1950-talet köpte en dansk kvinna vid namn Alma Nissen Brandals Hälsohem i Pershagen. Genom att medicinera sina patienter med framförallt vitlök och potatisvatten blev hälsohemmet känt i folkmun som vitlökspalatset.

– Man skulle kunna kalla henne för en profet för vitlöken, säger Göran Gelotte som har skrivit om hälsohemmet.

Alma Nissen dog år 1991. Idag äger Telge bostäder det nya huset som står på platsen. Se mer om ”Vitlökspalatset” i videoklippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer