Filmskaparen Ng’endo Mukii arbetar i grafikskolans lokaler i Stockholm.

Det här kan vi förvänta oss av Grafikens hus

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen gjorde stora ansträngningar för att konstcentrumet skulle placeras i Södertälje, och lyckades. Men vad kommer besökarna egentligen att få se? Museets vd berättar nu om kärnidéerna kring kulturcentrumets framtid.

Grafikens hus startades av konstnärer vid 1990-talets mitt, som ett nationellt centrum för grafik. Tanken är idag – precis som då, att besökaren både ska kunna köpa, titta på och själv göra grafisk konst.

– Man kan säga att grafik är olika trycktekniker. Ett exempel är screentryck, där du i princip trycker genom en duk, säger konsthallens vd Nina Beckmann.

Kulturfredag Södertälje

Vad är det som avgör vad man använder för teknik?

– När vi jobbar med nya konstnärer, som inte har jobbat så mycket med grafik tidigare, då brukar vi visa alla tekniker. Lite beroende på deras konstnärskap kan de vara intresserade av olika saker, menar hon.

Samlingen brann upp

När Grafikens hus i Mariefred totalförstördes av en brand förra året brann också hela museets konstsamling upp. Det pågår därför för tillfället interna diskussioner kring hur innehållet ska se ut vid öppnandet i Södertälje år 2017.

– Där vi står just nu kan man säga att vad gäller den historiska grafiken så finns det fantastiska samlingar i Sverige. Det kan handla om landstinget, Moderna museet eller Nationalmuseum, och jag tänker framförallt att man skulle kunna göra ett samarbete med dem och visa upp deras samlingar, säger Nina Beckmann.

– Jag tror att det finns jättemycket spännande att göra. Vad händer inom hela ungdomsrörelsen till exempel? Vi har varit nere vid hamnen, där det finns jättejusta graffitimålningar. Hur kan vi bjuda in de här människorna? Hur kan vi till exempel korsa graffitin med, säg screentryck? – frågar hon sig.

Produktionen i fokus

Just nu finns det en provisorisk verksamhet i grafikskolans verkstad i Stockholm, med fokus på produktion, och en av idéerna till öppnandet i Södertälje är att en ny konstsamling till stor del kan komma att bestå av grafiken som idag skapas i verkstaden.

Museet har länge arbetat med att bjuda in konstnärer världen över, som bor i och verkar inom verksamheten under en tid – något som de även planerar att fortsätta med i Södertälje.

För närvarande är det Kenyanska multimediakonstnären Ng'endo Mukii som ingått ett samarbete med Grafikens hus. Hon är i grafikskolans lokal när SVT Nyheter Södertälje kommer dit.

– Jag är här för att Nina är fantastisk och bad mig att komma hit, säger hon.

Inflyttningen till Södertäljelokalen sker redan i februari nästa år, även om verksamheten inte öppnar för allmänheten förrän året därpå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturfredag Södertälje

Mer i ämnet