Berättarministeriet är en skrivarstuga för barn och ungdomar i Södertälje under ledning av Dilsa Demirbag-Sten (mitten). Foto: TT

Dilsa Demirbag-Sten får Eldsjälspriset

Uppdaterad
Publicerad

Berättarministeriets Dilsa Demirbag-Sten tilldelas Stiftelsen Oscar Hirschs Minnes Eldjälspris för att ha hjälpt utsatta i samhället.

Tillsammans med Johan Wendt, entreprenör och grundare av Mattecentrum, får Berättarministeriets verksamhetsansvarig Dilsa Demirbag-Sten ta emot Eldsjälspriset 2016 ikväll.

– Jag är mycket hedrad och glad över priset. Det är ett pris som jag delar med alla som driver, stöttar och arbetar för Berättarministeriets uppdrag och vision, säger Dilsa Demirbag-Sten i ett pressmeddelande.

Startades i Södertälje

Stiftelsen Berättarministeriet startades i Södertälje och driver skrivarverkstäder i områden med hög arbetslöshet, för närvarande i Södertälje, Järva och Hagsätra.

Ambitionen är att inspirera barn och unga att skriva och att aktivt kunna delta i samhällslivet.

Får en halv miljon

Juryns motivering lyder: ”Årets eldsjälspris delas mellan två personer som med kreativitet och entreprenörskap lyckats göra skillnad på skolans område genom obyråkratiskt och oegennyttigt arbete. De har startat verksamheter som utan kostnad för de enskilda barnen eller deras familjer ger kunskaper och skapar lust för vidare lärande.”

”Dilsa Demirbag-Sten genom att i verksamheten Berättarministeriet, ge förutsättningar för inblick i språkets och böckernas värld. Priset, en miljon kronor, delas mellan pristagarna och får användas för vidareutveckling och kunskapsspridning inom deras respektive arbetsfält.”

– Prispengarna ska jag använda till den verksamhet som står mig närmast hjärtat – Berättarministeriet – så att fler barn i utsatta områden får möjlighet att erövra det skrivna ordet, säger Dilsa Demirbag-Sten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.