Foto: TT

Hade 2,47 promille i blodet – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En man i Södertälje döms till fängelse i två månader efter att vid två tillfällen kört rattfull. Vid ett av tillfällena var mannen i trafiken med så mycket som 2,47 promille alkohol i blodet.

På onsdagen dömdes en man för att vid två tillfällen kört bil med höga mängder alkohol i blodet. Vid ett av tillfällen uppgick alkoholkoncentrationen i blodet till minst 2,47 promille, enligt Rättsmedicinalverkets bedömning. Vid det andra tillfället var alkoholkoncentrationen i mannens utandningsluft 0,99 milligram per liter.

För att dömas för grov rattfylla ska personen ha minst 1,0 promille alkohol i blodet eller 0,5 milligram per liter i utandningsluften.

Tingrätten dömde att den höga promillehalten får antas ha orsakat en sådan fara i trafiken att ett fängelsestraff var nödvändigt.

Körde för att han var hungrig

Mannen erkände brotten men menar att han första gången körde en kortare sträcka för att han var hungrig och utan mat hemma. Omständigheterna skulle kunna tolkas som att han körde i en nödsituation, men det gick inte tingsrätten med på.

Vid det andra tillfället ska mannen kört bilen i 30 minuter och bland annat varit ute på motorvägen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.