Fågelskådaren Leif Sundin: ”Sångsvanarna har ökat ordentligt i vårt område” Foto: SVT

Dramatisk ökning av sångsvan i länet

Publicerad

Förra helgen gjordes en ny inventering av sångsvanar i landet. De senaste inventeringarna har visat hur de stora vita fåglarna har ökat dramatiskt i Stockholms län. SVT följde med till Norra Mörkö utanför Södertälje för att fågelskåda.

Leif Nilsson på Lunds universitet sitter nu och samlar in alla hundratals rapporter om sångsvanar från hela landet efter den stora inventeringen, han uppskattar att runt 500 sångsvanar har rapporterats in från Stockholms län den här omgången.

– Vi har fått in en hel del rapporter, jag kan knappt öppna min inkorg med inventeringar innan jag får fyra nya meddelanden, säger han.

Mer tillgång till mat

Enligt honom har antalet sångsvanar framförallt ökat på grund av den stora tillgången på mat. Till exempel har genförändringar i rapsen gjort den mer aptitlig för vilda fåglar och mer höstskörd har gett mat under längre tid.

– De moderna jordbruket ligger till grund. Med dagens maskiner blir det också mycket spill av till exempel småpotatis, rotfrukter och sockerbetor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.