Foto: Kulturhistoriska föreningen Södertälje/SVT

Efter att Södertälje brann på 1600-talet: Så ritades kartan om

Uppdaterad
Publicerad

I början på 1600-talet blomstrade Södertälje – men efter två omfattande bränder så hade stadens invånare nästan halverats i slutet på seklet. Pia Lillieborg, ordförande på Kulturhistoriska föreningen i Södertälje, berättar om konsekvenserna.

1600-talet var en storhetstid för Södertälje och hamnen var en central plats för handeln av järnmalm och kopparmalm från Bergsslagen.

– Men en period av nedgång började då man ströp lagarna och gjorde så att bergslagsstäder inte fick frakta malmen via Södertälje. År 1622, när Norrtälje bildades, fick Telge namnet Söder telge istället, säger Pia Lillieborg.

Södertälje brann ner

År 1630 härjade en stor brand som resulterade i att en tredjedel av staden brann ner.

– Då flyttade en hel del människor härifrån. På den tiden bodde det omkring tusen personer här och en del av dem återkom senare men långtifrån alla, säger hon.

Foto: Kulturhistoriska föreningen Södertälje

1650 brann det återigen i staden – och den här gången var det betydligt värre.

-  Den här gången brann hela staden ner, även kyrkan och rådhuset. Man fick bygga upp staden på nytt. Och i slutet på 1600-talet bodde det bara 200 personer kvar här, säger Pia Lillieborg.

Hör och se hur Södertäljes karta ritades om efter andra branden i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.