Margot Wallström (S) planerar att besöka Södertälje. Foto: TT

Efter Löfvens folkmordsbesked – utrikesminister Wallström till Södertälje

Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström (S) besöker Södertälje under tisdagen. Detta med anledning av Stefan Löfvens tidigare besked till SVT om att regeringen inte kommer arbeta för att erkänna folkmordet 1915.

Över 1,5 miljoner människor från minoriteter som armenier, assyrier/syrianer mördades i dåvarande Osmanska riket. Sveriges riksdag har tidigare erkänt händelserna som just folkmord.

Inför valet 2014 medverkade Stefan Löfven (S) i Assyria tv och uppgav att han ville ”fullfölja” det arbete som riksdagen gjort när de erkände folkmordet om Socialdemokraterna hamnade i regeringsställning. Men så har det inte blivit, och när statsministern besökte Södertälje 1 maj uppgav han till SVT Nyheter Södertälje att regeringen inte arbetar med frågan.

Beskedet har fått mycket kritik, och på tisdagen ska utrikesminister Wallström träffa representanter för kyrkor och organisationer som samlar armenier, assyrier/syrianer och kaldéer.

Erkännandet av folkmordet 1915

Visa
  • Folkmordet i dåvarande Osmanska riket 1915 kallas ”Seyfo”. Över 1,5 miljoner människor från minoriteter beräknas ha mördats.
  • År 2009 beslöt Socialdemokraternas kongress att kalla händelserna just ett folkmord och att trycka på för att även riksdagen skulle erkänna det.
  • Riksdagen erkände händelserna som folkmord 2010.
  • 2014, innan Stefan Löfven blev statsminister, sa han till Assyria tv att han ville ”fullfölja” det arbete som riksdagen gjort när de erkände folkmordet.
  • När Socialdemokraterna kom i regeringsställning tillsattes en utredning som inte kom med konkreta rekommendationer i frågan, men som menade att det är problematiskt för en regering att erkänna ett folkmord.
  • På S-kongressen 2017 beslöt partistyrelsen att säga nej till Södertälje-motionen om att verka för att regeringen skulle erkänna folkmordet 1915.
  • 1 maj 2018 gav Stefan Löfven beskedet till SVT Nyheter Södertälje att regeringen inte kommer att arbete för att erkänna folkmordet, ett beslut som sedan fick kritik från flera organisationer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Folkmordet 1915

Mer i ämnet