Tom Tits Experiment Foto: Pressbild

Efter förluståren: Så ska Tom tits locka sponsorer

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera år med minussiffror ses nu Tom tits experiments bolagsform över. För att kunna locka nya sponsorer vill man stoppa ägaren från att kunna ta ut vinster i framtiden.

Tom tits experiment AB ingår i kommunägda Telgekoncernen och drivs i nuläget som ett privat aktiebolag med vinstintresse.

Men av de senaste åtta åren har Tom tits landat på ett negativt resultat fem av dessa. Vd Elin Lydahl har tidigare sagt till SVT att hon tycker ägardirektiven med ett avkastningskrav på 9,8 procent är för orealistiska.

– Avkastningskraven kommer man sannolikt aldrig kunna nå. Tom tits är ingen kassako, har aldrig varit och kommer aldrig bli, sa hon.

Vill stoppa vinstutdelning

Efter en kartläggning som bolaget gjort, och som visar att flera stiftelser och statliga bidrag inte kan delas ut till aktiebolag, ses nu bolagsformen över.

I ett förslag från Telges koncernchef, Stefan Hollmark, och Södertälje kommuns stadsdirektör Rickard Sundbom, föreslås att man gör ett tillägg i bolagsordningen. Tillägget innebär att ägaren inte ska ta ut någon vinst i bolaget. Samtidigt vill man, enligt förslaget, bilda en insamlingsstiftelse. Förslagen baseras på en utredning som revisionsfirman PwC gjort för bolaget.

Garanterar återinvestering

Tom tits vd, Elin Lydahl, välkomnar en ändring:

– När vi pratar med möjliga finansiärer och samarbetspartners så är det inte optimalt att det i vårat ägardirektiv och i vår bolagsordning framgår att vi är en vinstdrivande organisation. Kan man få in att eventuell vinst stannar i verksamheten så underlättar det i samtalen, säger hon.

Hon kan inte svara på varför ändringen inte gjorts tidigare men säger att hon haft det på dagordningen sedan hon tillträdde vd-posten för tre år sedan.

Hur mycket pengar tror du att ändringarna kan generera?

– Helt omöjligt att svara på, det kan generera noll kronor men det kan också generera stora projekt där man gemensamt kan hitta ännu flera partners som kan gå in med medel.

Beslut väntas fattas på Kommunstyrelsens möte den 15 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.