Åklagare Veronica Närfors planerar att överklaga den friande domen från Södertälje tingsrätt. Foto: TT/SVT

Efter friande domen i hedersrättegången – åklagaren planerar att överklaga

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan kom en friande dom mot de två bröder i Södertälje som stått åtalade för olaga frihetsberövande och försök till grov utpressning. Nu meddelar åklagare Veronica Närfors att hon planerar att överklaga domen till hovrätten.

Det var i höstas som en läkare ska ha haft en relation med en gift kvinna. Två bröder, som är släkt med kvinnan, ska enligt åklagaren ha kidnappat läkaren, misshandlat honom, hotat honom och hans familj och krävt dem på en miljon kronor. Enligt åtalet ska det hela ha varit hedersrelaterat.

Södertälje tingsrätt friade bröderna för merparten av misstankarna och menar att man inte kunnat bevisa att något brott inträffat. Den ena brodern fälldes dock för misshandel, ett brott han också erkänt.

– Jag tycker tingsrätten har gjort lite lätt för sig i sin bevisvärdering. Det går inte att utläsa hur de värderar de olika utsagorna eller den bevisning som presenterats. Jag delar inte den bevisvärderingen, säger åklagare Veronica Närfors.

Prat om ”besudlad heder”

Hon har under domstolsförhandlingarna tryckt på att fallet är hedersrelaterat och har som bevis använt sig av en ljudinspelning under ett samtal mellan de två berörda släkterna där det pratas om just ”besudlad heder”. Att man sedan, enligt åklagaren, har försökt få läkaren och hans familj att köpa sig fri från skuld menar hon är problematiskt.

– Det hade varit bra om man hade kunnat få ett uttalande från tingsrätten i domen angående hur de ser på hedersproblematiken och att man använder sig av något slags parallellt rättssystem i utpressningssituationen. Nu har tyvärr inte tingsrätten gått in på det.

Avser att överklaga

Senast 25 januari ska en eventuell överklagan till hovrätten lämnas in.

– Jag avser, som det ser ut just nu, att överklaga domen. Jag kommer att ha samtal med målsägandebiträdet om hur de ställer sig till överklaganden, men deras åsikter är inte avgörande för mitt beslut. Jag anser att bevisningen var tillräcklig för en fällande dom, annars skulle jag inte ha åtalat. Sedan kommer vi komplettera förundersökningen med ytterligare några åtgärder inför en hovrättsförhandling.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör inspelningen från ett samtal mellan de två berörda släkterna. Foto: SVT/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer