Foto: Privat/Linda Asmar

Efter kopternas besked – nu hoppas även syrisk-ortodoxa kyrkan öppna kloster i Sverige

Publicerad

Det faktum att den koptiska kyrkan nu ska inviga sitt första kloster i Sverige har gjort att frågan även har aktualiserats inom den syrisk-ortodoxa kyrkan. Kyrkans överhuvud har framfört att han nu vill att frågan prioriteras och kommer att stötta arbetet.

Det var när den syrisk-ortodoxda kyrkans överhuvud i världen, patriark Ignatius Aphrem II, var på Sverigebesök för ett par veckor sedan, som han väckte frågan om ett eget kloster på nytt. Detta under ett möte med de båda kyrkostiften i Sverige.

Gabriel Onar, styrelseledamot i S:t Afremkyrkan, närvarade på mötet.

– Patriarken sa att vi måste jobba mer med frågan så att planerna blir av. Han jämförde med kopterna och sa att ”hur kommer det sig att de som bara varit i Sverige i tio år och har 4-5000 anhängare, redan har kommit så långt. Och att vi, som varit här i 50 år och är över 100 000 anhängare, inte har gjort det?”, säger han.

– Nu är ämnet på bordet och vi har börjat titta på möjliga platser.

Hoppas få fram fler präster

Varför är det viktigt med ett kloster?

– Jag tror det kan bygga upp och säkra framtiden för vår kyrka. Det är till exempel svårt att hitta präster idag men om man har en samlingsplats dit folk, inte bara munkar, söker sig för studier inom språk, teologi och liturgi, så tror jag intresset kommer öka.

Gabriel Onar, som är student på Sankt Ignatios folkhögskola överväger själv en framtid som präst. Han berättar att många ungdomar hör av sig om att de saknar en kyrklig mötesplats där man kan gå en mer intensiv utbildning än den han går som är på fyra år.

– De söker sig till våra kloster i Syrien, Turkiet och Libanon i men undrar varför vi inte har ett eget kloster i Sverige, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.