Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter SVT:s granskning: Hör hur Moderaterna vill ändra lagen för att få fler unga gängkriminella att dömas till fotboja och flera andra kontrollerande åtgärder. Foto: Helena Boman Brodie/SVT

Efter granskningen – regeringen vill göra omfattande lagändringar

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s granskning om lagen om ungdomsövervakning med fotboja vill nu den moderatledda regeringen införa omfattande lagändringar för att lagen ska nå målgruppen yngre gängkriminella. De vill också införa ännu hårdare åtgärder för den som dömts, enligt Tidö-avtalet.

Efter SVT:s granskning om att lagen om fotboja infördes för snart två år men där lagstiftningen inte når yngre gängkriminella, så vill regeringen införa omfattande lagändringar,

– Vi vill ändra ungdomsrabatten, strafflängden för gängrelaterade brott och se över själva lagen, säger Louise Meijer, Moderaternas förstanamn i justitieutskottet.

Idag är lagen utformad så att om man kan välja ungdomsvård inom socialtjänsten först, så ska man göra det, men det skulle då kunna ändras, menar Louise Meijer.

Hårdare åtgärder i Tidö-avtalet

Regeringen vill också införa ytterligare åtgärder mot den som dömts till fotboja och som är djupt delaktig i den gängkriminella världen.

– Då kan vi till exempel ha avlyssning, om den unge har fortsatt kontakt med andra gängkriminella, för att bryta mönstret, säger Louise Meijer.

Också Ardalan Shekarabi som är Socialdemokraternas rättspolitiske talesperson skriver till SVT att de anser att det är bra att lagen utvärderas och är ”beredda att se över lagstiftningen om den inte får avsedd effekt.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer