Länsstyrelsen fick rätt i att inte bevilja skyddsjakt på varg. Foto: TT

Efter överklagan – rätt av länsstyrelsen att avslå skyddsjakt

Publicerad

Länsstyrelsens beslut att inte bevilja skyddsjakt efter händelserna på Molstaberg överklagades till förvaltningsrätten, som nu ger Länsstyrelsen i Stockholm rätt i att förutsättningarna inte är uppfyllda.

Ett 60-tal får dödades i två olika vargattacker på gården Molstaberg tidigare i våras. Men länsstyrelsen beslutade att det inte skulle bli någon skyddsjakt på vargen. De menade att det finns andra lämpliga lösningar och att fårhagarna har saknat stängsel som gjort det öppet för vargen att ta sig in i hagen.

Beslutet överklagades till förvaltningsrätten, och den går på länsstyrelsens linje.

I domen skriver förvaltningsrätten att ”länsstyrelsen har fog för sin uppfattning att det har funnits betydande svagheter i stängslingen av de angripna hagarna”. De menar därför att fullständiga stängsel runt hagarna hade krävts för att få skyddsjakt beviljad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargarna i Sjundareviret

Mer i ämnet