Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med och se hur de nya råttfällorna i avloppen tar död på råttorna och hur de i slutändan förvandlas till biogas i reningsverket. Foto: SVT/Matilda Ringqvist

Efter råttproblemen på Torekällberget – här är nya superfällan

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste åren har råttproblemet i Torekällberget ökat, liksom i övriga Södertälje och hela Stockholms län. Men efter installation av nya råttfällor har problemet minskat drastiskt.

– Förut kunde vi se råttor på dagtid men det gör vi inte längre, säger Jerker Bylfors, Avtalscontroller med Telge fastigheter AB

Det rör sig bland annat om så kallade smartboxes, en maskin som dödar råttan med en stöt och bevarar den i en låda, och smartpipes som är en råttfälla installerad i avloppen, som mosar råttan med kraften av ett ton. Därefter följer den med vattnet till reningsverket och blir till biogas.

Följ med ner i avloppet och se hur de nya superfällorna fungerar i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.