Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det närmar sig deadline för budgeten. Följ med i kalendern och se varför budgeten presenteras i sista stund. Foto: Maja Flygt/SVT

Efter turerna i stadshuset – budget väntas klar i sista stund

Publicerad

Under turerna med att få ihop en styrande majoritet i Södertälje har flera budgetarbeten påbörjats, för att senare kastas om i nya samarbeten. Enligt lagen ska budgeten presenteras innan november är slut, något nya majoriteten var nära att missa och nu kallar till extra möte för att hinna med.

Liberalerna och Vänsterpartiet är två av partierna som nu hamnar i opposition. Deras gruppledare är kritiska till att problemen med att få ihop styret har påverkat budgetarbetet. Hör dem – och kommunstyrelsens ordförande Boel Godners (S) svar i videon.

8 §   Förslag till budget ska upprättas av styrelsen före oktober månads utgång. Förslag till budget för revisorernas verksamhet ska upprättas av fullmäktiges presidium senast vid samma tidpunkt.

Om det finns särskilda skäl för det, får budgetförslaget upprättas i november månad. I så fall ska styrelsen före oktober månads utgång föreslå skattesatsen för den kommunalskatt eller regionskatt som ingår i den preliminära inkomstskatten under det följande året. Lag (2019:835).

9 §   Styrelsen bestämmer när övriga nämnder senast ska lämna in sina särskilda budgetförslag till styrelsen.

10 §   Budgeten fastställs av fullmäktige före november månads utgång.

De år då val av fullmäktige har hållits i hela landet ska budgeten fastställas av nyvalda fullmäktige.

11 §   Om budgeten på grund av särskilda skäl inte kan fastställas före november månads utgång, ska fullmäktige ändå fastställa skattesatsen och, i förekommande fall, avgiftssatsen för begravningsavgiften enligt 9 kap. begravningslagen (1990:1144) inom denna tid.

Budgeten ska därefter fastställas före december månads utgång. Fullmäktige får då fastställa en annan skatte- eller avgiftssats än den som har bestämts tidigare.

Källa: Kommunallagen (2017)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.