Foto: SVT

Eko-odlarna i Telje är årets kooperativ

Uppdaterad
Publicerad

Det sociala företaget Eko-odlarna i Telje har i dag utsetts till årets kooperativ i Stockholms län. Odlarna ”gör det möjligt för både människor och natur att växa på ett hållbart sätt”, lyder motiveringen.

På mässan Eget företag i Älvsjö har de ekologiska odlarna i Södertälje under lördagen utsett till årets kooperativ 2016. Företagets grundidé är att låta personer som befinner sig långt ifrån arbetsmarknaden odla ekologiskt på mark som annars inte utnyttjas.

Har utmärkt sig

Det är organisationen Coompanion, som arbetar för kooperativ utveckling i Stockholms län, som i år prisar de ekologiska odlarna i Södertälje. Sedan 2002 uppmärksammar de ett företag som de tycker har utmärkt sig under året – där de kooperativa principerna ligger till grund för verksamheten.

Eko-odlarna i Telje är ett socialt företag vilket innebär att inkomsterna dels kommer från Arbetsförmedlingen och Södertälje kommun eftersom man tar emot människor som står långt ifrån arbetsmarknaden, dels från försäljningen av grönsaker. Verksamheten drog igång 2015 och har i dag tre anställda och nio medlemmar.

”Tillvaratar lokalortens behov”

En del av prismotiveringen lyder: ”Kooperativet har lyckats skapa en innovativ fleraktörsmodell som tillvaratar kooperatörernas kompetens och lokalortens behov (...) Eko-odlarna gör det möjligt för både natur och människor att växa på ett hållbart sätt”.

SVT träffade dem i september 2015. Se reportaget här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.