Eleven ska bland annat ha fått mardrömmar av den ena skolanställdas berättelser. Bilden är en arkivbild. Foto: Arkvibild/TT

Elev kastades in i en vägg – kan få 20.000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Barn- och elevombudet beslutar att en elev i Salems kommun bör få skadestånd på 20.000 kronor av kommunen för kränkande behandling. Det är två anställda på skolan som ska ha kränkt eleven.

En grundskoleelev i Salem kan få skadestånd på 20.000 kronor av Salems kommun. Detta beslutar Barn- och elevombudet som bedömer att eleven har utsatts för kränkande behandling. Salems kommun har till den 31 juli i år på sig att lämna sin åsikt om kravet.

Eleven fick mardrömmar

Eleven ska ha blivit kränkt av två anställda på skolan. Den ena i personalen ska enligt eleven ha kastat in hen i en vägg så att hen skadade armen, berättat historier så att hen fick mardrömmar och skrikit på eleven. Den anställda arbetar inte längre kvar på skolan.   

Den andra i personalen ska ha skrivit upp elevens namn på tavlan när eleven inte uppfört sig. Den anställda ska även ha sagt åt hela klassen att säga i kör ”var tyst” till eleven.

Skolan ska vidta åtgärder

Salems kommun har vid förfrågan uppgett att de anser att det var kränkande behandling då den ena i personalen kastade in eleven i en vägg och när den andra i personalen sa åt hela klassen att säga åt eleven att vara tyst.

Barn- och elevombudet anser att kränkande behandling är handlingar som kränker elevens värdighet. Till exempel nedsättande ord, ryktesspridning eller förlöjliganden. Barn- och elevombudet anser att de båda i personalen har utsatt eleven för kränkande behandling.

De beslutar att eleven bör få skadestånd på 20.000 kronor av Salems kommun då eleven har blivit utsatt för kränkande behandling med förnedrande inslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.