Eleverna i Oxbacksskolan EU-röstade

Publicerad

Oxbacksskolan är en av hundratalet skolor i länet som deltar i skolvalet inför valet till EU-parlamentet. Det är organisationen Skolval 2019 som arrangerar och redovisar resultaten.

Hela Oxbacksskolans högstadium deltog i valet, cirka 240 elever röstade. Valet gick till som om det vore på riktigt. Valhemligheten respekterades, vallängder prickades av och stämningen bland eleverna var förväntansfull. Om några år ska de rösta på riktigt.

Resultatet hemlighålls

Rösträkningen går snabbt när det handlar om så få röster som 240 stycken. Så skolans ledning har redan resultatet och kommer att rapportera in det till Skolval2019.se, den organisation som arrangerar skolvalen och rapporterar resultaten. Och hur det gick – det berättar skolan på måndag, dagen efter den valdagen. Skolval 2019 vill inte att skolvalet på något sätt ska påverka det riktiga valresultatet.

Imran Hoffiani, 14 år, går i årskurs 7. Hör hans tankar om skolvalet och demokratin i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet 2019

Mer i ämnet