Bengt Olsson, presschef på Trafikverket. Foto: TT/Trafikverket

Trafikverket svarade på publikfrågor efter pendeltågsstrul

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera elfel i södra Stockholm som ställt till det för pendlare startar nu Trafikverket en utredning. Så sent som under onsdagen var det elrelaterade fel i två omgångar. Under torsdagen fanns chattade Trafikverket med publiken här på SVT Nyheter Stockholm – se samtliga svaren nedan.

De senaste dagarna har pendlarna i Stockholms län inte haft det lätt. Under onsdagen blev det stora förseningar och inställda tåg i två olika omgångar på grund av olika fel söder om Stockholm. Även fjärrtågen påverkades.

– Det har varit problem på samma plats i fredags eftermiddag, måndags morse och idag. Det är något som inte är bra med elen vid Årstaberg, exakt vad det är vet inte vi på SL, det är Trafikverkets ansvar, säger Claes Keisu, presskommunikatör på trafikförvaltningen.

Trafikverkets presschef Bengt Olsson svarar på frågor om den senaste tidens pendeltågförseningar. Foto: Trafikverket

Samtliga fel alla dagarna har varit i samma område, vid Årstaberg i södra Stockholm.

Elrelaterade fel

– Det är elrelaterade fel, men de är alla olika, från överslag på återmatningen till att elsäkringarna tagit slut. Vi har tillsatt en utredning alldeles nu, vi vill undersöka vad det här beror på, säger Joanna Ljunggren, presskommunikatör på Trafikverket.

Om alla fel är elfel i samma område, är felen då inte relaterade?

– Felen är så olika till sin natur att man inte kan dra slutsatsen att det är samma problem mer än att de är elrelaterade.

Utredningen beräknas vara klar om cirka en månad.

Pendeltågen söder om Stockholm har haft problematiska dagar. Arkivbild. Foto: TT arkivbild

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.