Elva personer i Södertälje har förlorat sitt bidrag efter att de flyttat till utsatta områden. Foto: Janerik Henriksson/Jessica Gow/TT

Elva avslag i Södertälje efter nya EBO-regler

Publicerad

Sedan de nya bosättningsreglerna för asylsökande infördes i juli har elva personer i Södertälje fått avslag på sin ansökan om ersättning från Migrationsverket, eftersom de valt att flytta till ett utsatt område.

De nya reglerna innebär att den som söker asyl och ordnar sitt eget boende, så kallade EBO, kan bli av med sitt bidrag om den väljer att flytta till ett socioekonomiskt utsatt område.

32 kommuner har fått välja ut områden med socioekonomiska utmaningar som reglerna ska gälla. Syftet är bland annat att minska trångboddhet och social utsatthet.

I Södertälje pekade kommunen ut de områden som polisen redan definierat som särskilt utsatta. Dit flyttade 85 personer under perioden, elva av dem fick sedan ingen dagersättning, enligt siffror SVT begärt ut från Migrationsverket.

245 avslag i landet

Sedan reglerna infördes har 1 430 personer i hela landet flyttat till ett av de utsedda områdena, vilket Hem och hyra var först med att rapportera. Av dem har 245 personer ansökt och fått avslag på ansökan om dagersättning just på grund av bosättningsplats. 

329 personer har ingått i undantagen och fått behålla ersättningen. Det kan till exempel handla om barnfamiljer som flyttar inom ett område de redan är etablerade i.

Video: Lagen om eget boende – på 90 sekunder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.