Utrikesministern Foto: Viktor Nordenskiöld/Freetown

Ett år efter utrikesministerns Södertäljebesök – ingen folkmordsutställning

Uppdaterad
Publicerad

Idag har det gått ett år sedan utrikesminister Margot Wallström (S) kom till Södertälje och lovade flera åtgärder i frågan om att belysa folkmordet år 1915. Men nu kan SVT Nyheter Södertälje berätta att regeringen hittills inte har infriat något av löftena.

Det var efter att SVT avslöjade att statsminister Stefan Löfven (S) inte tänkte fullfölja sitt tidigare vallöfte om att regeringen skulle erkänna folkmordet år 1915, som Margot Wallström kallades till Södertälje.

Vid sitt besök träffade utrikesministern bland annat assyriska, syrianska och armeniska företrädare från kyrkor och föreningar i Södertälje – många ättlingar till överlevare. Hon gav då samma besked som statsministern men lovade samtidigt flera andra åtgärder. Hon sa bland annat följande:

– Vi måste – idag – vidta en lång rad åtgärder – till exempel att vi ger Forum för levande historia i uppdrag att göra en vandringsutställning om folkmordet år 1915.

Andra initiativ Wallström presenterade vid sitt besök var att ta fram utbildningsmaterial i ämnet till landets skolor samt att hålla en konferens om folkmordskonventionen.

Inget konkret att presentera

Men när SVT stämmer av med utrikesdepartementet så visar det sig att inget av löftena hittills har infriats.

”Som du vet hade vi inte möjlighet att sköta annat än det löpande under den långa perioden som övergångsregering. Projekten har därför blivit försenade” skriver Louise Bjarke, stabschef hos Margot Wallström, i ett mail till SVT.

UD uppger att regeringen letar efter ”datum och form för en konferens där begrepp som folkmord och massövergrepp diskuteras”. Och när det gäller löftet om en vandringsutställning, har nu målet ändrats till en ”nedladdningsbar” vandringsutställning som Forum för levande historia ska ta fram.

Men när SVT stämmer av med Forum för levande historia om de påbörjat arbetet med en utställning så svarar presskontakten Johan Åhrgren:

– Vi har inte fått något uppdrag i den här frågan.

”Ska genomföras under mandatperioden”

Och trots att Wallström sa att ”vi måste – idag – vidta en lång rad åtgärder” så heter det numera att löftena ska genomföras under ”mandatperioden”, när UD svarar ett år senare.

Kommer något av de tre löftena bli av i år?

– Löftena ska genomföras under mandatperioden som utlovat. Vår förhoppning är att vi kan ta ytterligare ett antal konkreta steg redan i år, skriver Elin Tibell, pressekreterare hos ministern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Folkmordet 1915

Mer i ämnet