De röda konerna ska vältas, men inte de blå. Foto: SCANIAVisa alla (2)
Visa alla (2)

Europas bästa lastbilschaufförer på plats i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen pågår en förartävling i Södertälje där Europas bästa lastbilschaufför ska koras. 30 länder deltar i Europafinalen och för Sverige tävlar Fredrik Arwidmark.

Varje land har haft nationella tävlingar för att utse en vinnare som sedan får möta övriga länder i Europafinalen som avgörs under lördagen hos Scania i Södertälje. Varje förare ska gå igenom flera moment, som att köra bränsleeffektivt, ge sjukvård vid olyckor, säkerhet och precisionskörning.

– Exempelvis ska de backa med 1 000 liter vatten på lastbilen, utan att spilla. För att lyckas måste man köra mjukt. Det kan vara ganska svårt, berättar Hans Strömberg, kommunikatör på Scania.

De tävlande har chansen att vinna 100 000 euro, drygt 1 miljon svenska kronor, till en lastbil. Men att dela ut ett pris är inte det enda målet med tävlingen.

– Syftet är att lyfta statusen på föraryrket och visa på den skicklighet som finns och som krävs idag, berättar Hans Strömberg.

Under eftermiddagen kunde vinnaren utses och det blev norrmannen Andreas Nordsjø. Sveriges Fredrik Arwidmark kom tvåa, följt av Pjotr Dovengiewics från Polen på tredje plats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

De röda konerna ska vältas, men inte de blå. Foto: SCANIA
Foto: SCANIA