Se videon för att höra byggledare Peter Knutsson berätta om arbetet Foto: SVT

Extremt högt vatten i Mälaren – slussen hålls öppen en dryg vecka

Uppdaterad
Publicerad

Ovanligt högt vattenstånd i Mälaren gör att sjön måste tappas på vatten via bland annat Södertälje sluss. Tömningen väntas pågå över julhelgen och innebär färre slussningar, vilket ställer till det en del för kanalombyggnaden.
– Situationen med extremväder som vi ser tycks bli vanligare, säger Peter Knutsson, byggledare på Sjöfartsverket.

De höga vattennivåerna och avtappningen av vatten gör bland annat att antalet slussningar måste reduceras. Sjötrafiken går som vanligt men däremot påverkas ombyggnaden av slussen och kanalen.

– Vi försöker minimera den egna båttrafiken och flytta vissa arbetet. Det går från 10-20 byggrelaterade slussningar till 3-4 stycken, säger Peter Knutsson.

Bygget kommer stå i lite dvala

Vad är status på slussbygget nu?

– Bygget håller på att avslutas. Det är välkänt att Sjöfartsverket och entreprenören går skilda vägar. Vi håller på att stängsla in bygget, det kommer stå i lite dvala och en del skyddåtgärder kommer göras. Vi kommer även snygga upp lite och det kommer tillbaka en del gångvägar och dubbeltrafik över slussbron.

Lite tur i oturen att det är låg aktivitet på bygget nu alltså?

– Ja, det är klart att det underlättar när det är mindre aktivitet. Det blir mindre saker att ta hänsyn till och planera för.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slussbygget i Södertälje

Mer i ämnet