Foto: SVT

Facket vill att Scania noteras på Stockholmsbörsen

Publicerad

Det har länge spekulerats i när Scanias och MANs ägare Volkswagenbolaget Traton, ska börsnoteras. Om det blir verklighet så kämpar Akademikerföreningen på Scania för att det ska blir en notering på Stockholmsbörsen.

Enligt källor till Ekonomiekot kan det bli aktuellt med en börsnotering redan innan sommaren. För Akademikerföreningen som har 2900 ingenjörer och andra akademiker som medlemmar, varav majoriteten i Södertälje, är det viktigt att det i så fall blir en notering på Stockholmsbörsen.

– Det huvudsakliga argumentet är att vi vill ha en långsiktig ägare som förstår och ser potential i både svensk industri och i Scania, säger ordförande Lisa Lorentzon.

Vad skulle det betyda för Scania med en börsnotering?

– Vi tror det är bra för svenska arbetstillfällen och för utvecklingen här i Sverige.

Vilka risker ser du om noteringen inte blir i Sverige?

– Det är att inte svenska investerare, till exempel våra pensionsfonder, får möjlighet att investera i bolaget i samma utsträckning. Då får våra pensionsfonder inte heller del av den avkastning som vi hoppas och tror att Scania ska ge. Men annars, för bolagets skull, ser jag inga risker.

Du som sitter i styrelsen och har insyn, hur nära är en börsnotering?

– Det är tyvärr inget jag kan kommentera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer