Foto: SVT

Faja har köat för tomt i 17 år – blir av med sin plats

Uppdaterad
Publicerad

Faja Chabou har stått i den kommunala tomtkön i snart två decennier när hon nu blir av med sin köplats. – De har krossat min dröm, säger hon.

Att det skulle ta tid innan det blev hennes tur, det hade Faja Chabou räknat med när hon ställde sig i Södertälje kommuns tomtkö. Idag har hon köat i 17 år och hon hade ett tydligt mål i sikte.

– Det var långsiktigt för mig, jag tänkte att när jag går i pension så ska jag ha ett litet hus, med liten altan och havsutsikt där jag kan sitta och njuta, säger Faja Chabou.

Blev chockad

När hon nåddes av beskedet om att Södertälje kommun nu kommer fatta beslut om att avveckla kön helt blev hon chockad.

– Det är väldigt många som kommer att bli besvikna, det känns orättvist för oss som har stått och väntat, säger Faja Chabou.

Men under de här 17 åren har du blivit erbjuden tomter som du tackar nej till. Nu tycker de ansvariga att ni får skylla er själva, vad säger du om det?

– Självklart ska jag inte hoppa på ett erbjudande som inte passar mig. Jag har väntat på det som jag vill ha, det här handlar inte om några småpengar, det handlar om en stor investering.

”Löjlig kompensation”

Att kompensationen består i en årsavgift är skrattretande, anser hon.

– Det är ju löjligt, 400 kronor? Jag vill inte ens ha tillbaka det jag betalat under 17 år, det kan de behålla.

Hon är kritisk till det att tomterna ska lottas ut i fortsättningen.

Faja känner sig snuvad. Om hon hade känt till planerna på att avveckla kön tidigare så hade hon köpt en privatägd tomt.

– Jag har genom åren sett många fina tomter med okej pris, men jag har tänkt att jag ändå kommer få en från kommunen som är billigare, så jag avstår. Hade jag vetat att det skulle bli så, då hade jag köpt mig en ny tomt och byggt klart förlängesedan.

Vad tänker du om dina husplaner nu?

– De är borta nu. Kommunen har tagit bort mina drömmar, säger Faja Chabou.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.