Det sönderslagna fönstret i cellen. Hör Magnus Jönsson, tillförordnad anstaltschef, berätta om hur det kunde ske i klippet. Foto: Kriminalvården

Fånge försökte rymma från Hall – krossad ruta upptäcktes först efter 15 timmar

Uppdaterad
Publicerad

En fånge på Hallanstalten i Södertälje använde ett tillbehör till en tv för att krossa fönsterglas på mindre än två minuter. Rymningsförsöket från cellen höll på i 15 timmar innan det upptäcktes. Det är ett av de allvarligaste flyktförsöken från en säkerhetsenhet sedan 2008, enligt Kriminalvårdens incidentutredning.

Det var vid lunchtid den 21 maj som det upptäcktes att en fånge på Hall lyckats slå sönder ett fönster i sin cell – något som han dolt genom att hänga en filt framför. Alla glasrutor var borta, men gallret satt kvar. Att det dröjde 15 timmar innan rymningsförsöket upptäcktes berodde på ett missat larm till bevakningscentralen och att personalen inte kontrollerade den upphängda filten.

”Invagga personalen i falsk säkerhet”

På morgonen samma dag som den sönderslagna fönsterrutan upptäcktes kände en anställd att det blåste kalluft från cellen, men då fången hävdade att det var fel på ventilationen kontrollerades varken filten eller fönstret. Vid flera tillfällen under dagen hade personalen rutinmässig kontakt med den intagne genom celldörrens lucka, utan att upptäcka det sönderslagna fönstret.

Kriminalvårdens utredare skriver i sin rapport att personalen litar på att den tekniska säkerheten på anstalten fungerar som den ska, men att det aldrig får invagga personalen i falsk säkerhet.

Vill låsa in tv-apparater

Förutom att fången hade kunnat rymma menar utredaren att den intagne hade tillgång till glas som kunde ha använts för att hota eller skada personalen.

Utredaren föreslår att anstalten ska vidta flera åtgärder för att något liknande inte ska ske igen. Anstalten rekommenderas att reglera fångarnas användning av filtar för fönstren för att förhindra att filtar används i säkerhetshotande syfte. Vid behov kan även tv-apparater komma att låsas in. Rutiner och metoder för närvarokontroller och visitationer ska också ses över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.