Kniven och paintballhandskarna användes för att hota och misshandla 17-åringen, enligt domen. Foto: Polisen.

Spärrade in 17-åring – får fängelse och skyddstillsyn

Uppdaterad
Publicerad

17-åringen spärrades in i en lägenhet, hotades med kniv, tejpades till händer och fötter och misshandlades. Nu döms hans fyra före detta vänner för bland annat människorov och misshandel.

I dag kom domen mot de fyra ungdomar, tre killar och en tjej, som varit misstänkta för människorov mot en 17-åring kille från Stockholm.

De fyra ungdomarna var tidigare vän med 17-åringen men sedan en tid tillbaka fanns en konflikt bland dem. Ungdomarna menade att 17-åringen hade en knarkskuld som en knarklangare ville driva in, men eftersom langaren inte fick tag på 17-åringen, skulle de fyra vännerna betala, berättar de inblandade i förhör under rättegången.

– Jag tycker att det är en välskriven dom. Tingsrätten har i allt väsentligt gått på min linje i skuldfrågan. Sen gällande påföljdsfrågan är det ju så att med de generösa åldersrabatter vi har i Sverige, är det svårt att få hårdare straff för ungdomar än vad de här har fått, säger åklagaren Björn Ankarling till SVT.

  • En 19-årig kille döms för människorov och brott mot knivlagen till skyddstillsyn och tre månaders fängelse.
  • En 19-årig kille döms för människorov till villkorlig dom och 220 timmars samhällstjänst. Om tingsrätten hade dömt honom till fängelse skulle straffet ha blivit nio månaders fängelse.
  • Båda 19-åringarna ska även betala 17-åringen sammanlagt 32.400 kronor i skadestånd.
  • En 17-årig kille döms till ungdomsvård och 30 timmars ungdomstjänst för misshandel och ofredande.
  • Den 17-åriga tjejen döms för misshandel, ofredande och olaga tvång till ungdomstjänst i 60 timmar. Eftersom hon, som de andra åtalade ungdomarna, satt häktad i 17 dagar anser tingsrätten att straffet ska anses som redan verkställt.

Brottet människorov ger vanligen fängelse i 6 år men med tanke på ungdomarnas ålder när brotten begicks blir det mildare straff, enligt rätten.

Luras till en lägenhet

Knarkskulden är bakgrunden till varför 17-åringen luras till en lägenhet i Södertälje i januari i år. I tron om att alla ska umgås, åker 17-åringen dit. Istället blir han bunden med tejp, hotad med kniv och inspärrad på en toalett där han blir misshandlad. De fyra tidigare vännerna utsätter honom för tortyrliknande metoder, enligt åklagaren.

– Det är en omfattande misshandel. Det är slag och sparkar mot huvud och kropp. Hans huvud dunkas i väggen och i handfatet. De sparkar honom mellan benen, spottar på honom och klipper av hans hår. Men det allvarligaste tycker jag är att de sätter en tom toalettrulle i hans mun och häller en massa vatten i hans hals. Det är en form av tortyr, beskrev kammaråklagare Björn Ankarling händelseförloppet.

Blev tejpad och fick håret avklippt

Bitar av silvertejp och hårrester hittas i lägenheten och 17-åringens dna finns på tejpen. Tingsrätten tror på han har blivit tejpad.

”Vid en samlad bedömning är det därför utrett att 17-åringen har blivit knivhotad, fått händerna fasttejpade och blivit inspärrad i ett toalettrum” står det i domen.

Rätten tror på toarulle-incidenten

Tingsrätten tror även på uppgifterna om att 17-åringen ska ha fått sitt hår avklippt och ha blivit spottad på. Om den kränkande detaljen om att den 17-åriga tjejen ska ha tryckt ner en pappersrulle i hans hals och hällt en massa vatten, står det i domen:

”Målsägande har målande berättat att 17-åringen satt en tom toalettrulle i munnen på honom och hällt vatten genom rullen. Det är fråga om ett mycket udda förfarande och därmed är det inte sannolikt att det är påhittat av målsäganden som utsatts för mycket annat obehagligt.”

17-åringen ska även ha berättat om upplevelsen för sin mor på väg till läkaren efter att gänget gripits av polis. Tingsrätten anser det styrker att toarulle-incidenten ägt rum i lägenheten.

Bor på hemlig ort

Händelsen i januari har påverkat 17-åringen så pass mycket att han en period efter misshandeln förlorade sitt jobb på grund av att han mådde så dåligt. Nu elva månader senare bor han på hemlig ort, enligt hans målsägarbiträde.

Om domen överklagas ska det ske innan den 15 december.

– De har ju förnekat det mesta och de har ju dömts för betydligt mer än vad de erkänt. Det kan tala för ett överklagande. Å andra sidan har de fått lindrigare påföljd än vad jag pläderade för och det finns ju alltid en risk att hovrätten går på min linje och dömer ett hårdare straff, så det är en avvägning försvararna får göra, säger åklagaren Björn Ankarling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.