Carolina Winter, chefsjuksköterska på avdelning 23 på Södertälje sjukhus. Foto: SVT

Färre arbetstimmar med full lön gav mindre sjukfrånvaro

Publicerad

Det har gått drygt två år sedan avdelning 23 startade på Södertälje sjukhus. Det är nu en akutvårdsavdelning där personalen arbetar färre timmar men med heltidslön, vilket har lett till 20 procent lägre sjukfrånvaro jämfört med andra akutavdelningar.

– Att få mer tid till återhämtning har gett piggare och gladare medarbetare och att man kan ha ett bättre bemötande till patienter. Ekonomiskt får vi det att gå ihop och vi är nöjda med projektet, säger Carolina Winter, chefsjuksköterska på avdelning 23 på Södertälje sjukhus.

Viktigt med hälsosamt schema

I veckan kom en första utvärdering av pilotprojektet som startade i januari 2016. Den visar att sjukskrivningarna på den nya avdelningen är 20 procent färre jämfört med andra akutavdelningar på sjukhuset och man tror att det mestadels beror på den så kallade hälsosamma schemaläggningen.

– Till exempel lägger man tre dagpass, ledighet, tre kvällspass och ledighet. Och att man ska ha tid för återhämtning framförallt efter nattpass.

Tidigare har man arbetat två av fem helger, men på den här avdelningen arbetar man varannan helg.

Kan det inte bli en stress att arbeta fler helger?

– Jo absolut, men de får mer ledighet i veckorna och känner därför att det inte är betungande att jobba varannan helg.

Nytt avtal för hela Stockholms län

Södertälje sjukhus var först med att pröva en sådan här modell, men debatten om kortare arbetstid har pågått länge, och ett nytt avtal har börjat gälla i Stockholms läns landsting (SLL). Och det innebär att arbetsgivare har möjlighet att använda en arbetstidsmodell som liknar den som finns på avdelning 23 i Södertälje.

– Vi kommer fortsätta med den här arbetstidsmodellen tills SLL:s nya avtal träder i kraft, troligtvis under året, säger Carolina Winter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.