Nu ställs två Södertäljebor inför rätta för att ha lurat Naturvårdverket på elcykelbidrag. Foto: SVT

Fejkade elcykelköp – nu ställs två Södertäljebor inför rätta

Uppdaterad
Publicerad

2018 polisanmälde Naturvårdsverket ett hundratal fall av misstänkt bedrägeri gällande felaktiga ansökningar om bidrag för köp av elcykel. Nu ställs två Södertäljebor inför rätta vid Södertälje tingsrätt för att ha försökt lurat till sig 10 000 kronor i bidrag för ett fejkat köp av en elcykel.

Enligt polisanmälan ska de två Södertäljeborna, 28 och 24 år gamla, ha använt sig av ett falskt köpekontrakt från ett österrikiskt elcykelföretag i sin ansökan till Naturvårdsverket på 10 000 kronor vardera för köp av elcyklar.

Naturvårdsverket fattade misstankar

Naturvårdsverket fattade misstanke och kontrollerade köpekontraktet, som ytterligare sju personer visade sig ha använt sig av. Det österrikiska företaget bekräftade då att köpekontrakten var falska.

Södertäljeborna ska ha betalat tillbaka pengarna och förnekar brott, men ställs nu ändå inför rätta vid Södertälje tingsrätt misstänkt för bedrägeri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.