Susanne Stamreus håller i kommunikationen kring det felskickade mejlet. vd Stefan Hollmark är på semester och vill inte ställa upp på någon intervju. Foto: SVT

Felskickat mejl visar hur Telge förhalar information till medier

Uppdaterad
Publicerad

Enligt ett mejl som råkat skickas till SVT i Södertälje framgår det att Telgekoncernen har en medveten strategi av att skicka ut allmänna handlingar senare än vad som är möjligt.
– Det är en olycklig formulering, säger Susanne Stamreus som är kommunikationsdirektör för Telgekoncernen.

Inför varje styrelsemöte för bolagen inom Telge AB får SVT Nyheter möteshandlingarna skickade till sig. Det kan till exempel handla om hur stor hyreshöjning Telge bostäder planerar att ge sina hyresgäster.

”Vi får se hur länge det fungerar...”

Detta sker samma dag som mötet. Men för en tid sedan kom ett mejl som inte skulle gå till SVT. Där framgår det att medier har rätt att få ta del av handlingarna sju till tio dagar innan mötet, men att man medvetet valt att vänta fram till mötesdagen.

I mejlet står det bland annat: ”Vi har medvetet valt denna strategi för att styrelserna ska hinna hantera ärenden innan det går ut i media. Får se hur länge det fungerar….”

– Det är en gammal rutin som vi har haft. Vi skickar ut handlingarna samma dag som mötet. Förhalar gör vi inte, säger Susanne Stamreus.

LÄS MER: Nils Funcke: ”Osnyggt av Telge”

Finns det någon anledning till att ni väntar med att skicka ut handlingarna till medier?

– Nej det handlar bara om vår rutin. Vi får väl se över den rutinen om det är så att ni vill ha handlingarna tidigare.

Skyndsam handläggning enligt lagen

Enligt förvaltningslagen ska handlingar som begärs ut av medier eller privatpersoner ges ut skyndsamt. Om inte godtagbart skäl anges. Susanne Stamreus menar att det inte finns någon intern kultur av att undanhålla vare sig medborgare eller medier uppgifter som rör deras verksamhet.

– Mejlet var olyckligt formulerat. Vi ser utskicken som en service och vi följer alltid lagstiftningen kring offentliga handlingar, säger Susanne Stamreus.

I och med att jag slutar i sommar och det inte finns någon efterträdare på plats, önskar vi att du under en övergångsperiod skickar ut styrelsehandlingarna till SVT. Jag mejlar bolagen och ber dem ta bort mig och lägga till dig på sändlistan av styrelsehandlingar.

Du vet ju…att jag i mejlar styrelsehandlingarna till SVT sodertalje@svt.se på fm samma dag som mötet är. SVT har egentligen rätt att få ta del av handlingarna samma dag som styrelserna får handlingarna, vilket är 7-10 dagar innan mötet. Vi har medvetet valt denna strategi för att styrelserna ska hinna hantera ärenden innan det går ut i media. Får se hur länge det fungerar….

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer