Foto: TT

Hade cancer – fick vänta i tio månader

Publicerad

En kvinna i 60-årsåldern hade besvär med blod i avföringen. Hon gjorde flera återbesök på en vårdcentral men det dröjde ändå tio månader innan en tittrörsundersökning genomfördes.
Då visade det sig att kvinnan hade tarmcancer.

Första besöket gjordes redan i april 2015, då fick kvinnan medicin och ytterligare en tid för undersökning. Då detta visade sig verkningslöst kom hon tillbaka till samma vårdcentral ett halvår efter första besöket.

Under det sistnämnda besöket fick hon en felaktig diagnos, besvären fortgick och kvinnan kom då tillbaka i februari 2016.

Hade tarmcancer

Först då genomfördes en koloskopi, en tittrörsundersökning, av tjocktarmen. I och med det kunde man konstatera att kvinnan led av tarmcancer. 

Hon har nu anmält det hela då hon menar att läkaren som undersökte henne gjorde en bristfällig utredning. Något som sedan gjorde att hennes diagnos försenades.

Håller med patienten

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, håller med patienten. Man är kritisk till att utredningen inte drevs vidare i ett tidigt skede. Bland annat står det i utlåtandet att ”den medicinska handläggningen av patientens besvär... har inte varit adekvat”.

Enligt vårdcentralen berodde förseningen först och främst på att patienten inte kom tillbaka till vårdcentralen tillräckligt snabbt i och med att hon fortsättningsvis hade besvär.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer