Det tog lång tid innan det blev känt att ungdomen väntade på att avtjäna sitt straff. Foto: SVT

Dömdes till ungdomstjänst – glömdes bort av socialtjänsten

Publicerad

En ung Södertäljebo dömdes till ungdomstjänst år 2017. Men det tog två år – och ett påpekande till socialtjänsten – innan ungdomen fick avtjäna sitt straff.

Ungdomen begick ett brott och dömdes till ungdomstjänst år 2017. Året därpå vann domen laga kraft. Och trots att det är socialtjänstens uppgift att se till att ungdomar genomgår ungdomstjänst fick hen inte avtjäna sitt straff. Först 2019 påtalades problemet av personal på det kommunala aktivitetsansvaret som arbetar med att sysselsätta ungdomar som varken arbetar eller pluggar.

Enligt lex Sarah-anmälan som socialtjänsten har gjort finns det en risk att ungdomen kan ha ”känt oro, ångest eller lidit men på annat sätt i väntan på att få avtjäna sitt straff”.

Nu ändrar socialtjänsten sina rutiner. De har bland annat skapat en grupp som ska hantera likande fall. De ska även göra granskning av ärenden två år bak i tiden för att säkerställa att inga fler domar hanterats felaktigt.

Ungdomens tjänstgöring har nu börjat planeras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer