Filmandet är i full gång av scenen då arbete i Sverige diskuteras mellan de två huvudrollerna. Foto: SVT

Ny film ska sticka hål på myt om Sverige: ”Här är det kämpigt som i hela världen”

Publicerad

I Alby pågår en filminspelning nyansera bilden av hur det är att bosätta sig i Sverige. Producenten som själv är från Tanzania menar att många i hennes hemland tror att det är lättare att bosätta sig i Sverige än vad det egentligen är.

Det är regissören och skådespelaren Issa Mussa Khamis som står bakom idén till filmen. Han och hans fru Amina Jama är bosatta i Alby och det är i deras lägenhet som filmen spelas in.

– Folk i Tanzania tror att man kommer till Sverige och börjar jobba och tjäna pengar direkt, men det är fel. Här är det kämpigt som i hela världen, säger Amina Jama som är filmens producent.

Syftet med filmen är att lära folk, främst i Tanzania, att det inte är så lätt i Sverige som de kanske tror när det gäller exempelvis att få jobb.

Svårare att få jobb i Sverige

Filmen handlar om en kvinna som har åkt till sin bror i Sverige. Hon har förlorat ett ben och lyckas inte hitta något jobb. Därför sitter hon hemma på dagarna och längtar tillbaks till Tanzania medan hennes bror arbetar. Kvinnan trodde innan hon kom till Sverige att hon skulle kunna börja arbeta på en gång men det visar sig vara svårare än hon trodde.

Filmens regissör Issa Mussa Khamis fick idén till filmen då han själv kommit till Sverige från Tanzania. Han märkte då att Sverige har ett annat system gällande bland annat uppehållstillstånd och en annan kultur.

Regissör Issa Mussa Khamis och producent Amina Jama. Foto: SVT

”I Sverige har kvinnor mer makt”

I filmen tas även de kulturella skillnaderna upp gällande jämställdhet.

– Här har kvinnor mer makt, säger Issa Mussa Khamis.

Det är inte klart än när filmen ska vara färdig. För regissören är budskapet viktigare än att filmen ska sälja så de har inte bråttom med att bli klara. 

– Vi försöker istället göra en bra film, säger Issa Mussa Khamis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.