Flest barnfamiljer vräks i Södertälje kommun. Foto: TT

Fler barnfamiljer har vräkts i år

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler barn berörs av vräkningar, enligt statistik från Kronofogden. Under årets första sex månader fick 231 barn uppleva att båda eller någon av föräldrarna blev av med sitt hem — en ökning med 43 barn jämfört med första halvåret i fjol.

Antalet barn som hade föräldrar som vräktes minskade under både 2016 och 2017.

”Vi vet inte säkert vad ökningen beror på, men det är ett tydligt trendbrott. Vi har också indikationer på att det är fler familjer med utländsk bakgrund som berörs nu än tidigare,” skriver Johan Krantz, analytiker på Kronofogden i ett pressmeddelande.

Fram till den sista juni i år vräktes 124 barnfamiljer, 26 fler än första halvåret i fjol. I förhållande till kommunens befolkningsmängd sticker Södertälje ut. Här var det 24 barn som berördes under årets första halvår, jämfört med 15 barn under första halvåret 2017.

”Det är riktigt oroande”

– Det är bekymmersamt. Jag tycker att det är riktigt oroande att vi har den här utvecklingen. Vi ser att det är väldigt många som bor i andra hand i Södertälje och har man inte fått ett godkännande från sin hyresvärd att hyra ut i andra hand resulterar det alltid i att man blir vräkt, säger Anna Flink, chef för försörjningsstöd i Södertälje kommun.

I kommunen har ni som mål att inget barn ska behöva bo på gatan. Hur ser ni till att det uppfylls?

– Vi gör alltid uppsök när vi får information från Kronofogden att en familj inte har betalat sin hyra och riskerar att bli vräkta. Vi försöker alltid få kontakt med familjen så att vi har möjlighet att erbjuda stöd, så att de inte ska riskera att bli värkta. Sedan är det svårt för Socialtjänsten att be hyresbolaget om något för det är ett beslut som ligger hos den som äger lägenheten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.