Allt fler lärare är behöriga i Södertälje. Foto: TT

Fler behöriga lärare i Södertälje

Publicerad

Andelen behöriga lärare i grundskolan i Sverige ökar inte, utan ligger kvar på samma nivå som förra läsåret: 71,4 procent. Men i Södertälje ökar däremot andelen och nu har kommunen passerat riksgenomsnittet när det kommer till behöriga lärare. Det visar nya siffror från Skolverket.

Totalt har Södertälje kommun över 800 lärare. Av dessa har 71,5 procent en pedagogisk högskoleexamen. Det är en ökning med drygt en procent jämfört med året innan. I grannkommunen Nykvarn har utvecklingen gått ännu snabbare. Där går man från 69,6 procent till 80,9 procent när det kommer till andel av lärarna som har en pedagogisk högskoleexamen.

I Salem däremot går utvecklingen åt andra hållet. Läsåret 2016/2017 låg man i topp bland länets kommuner med 83,5 procent. Men i år är det 78,4 procent av lärarna som har pedagogisk högskoleexamen.

Andra statistiska förändringar i Södertälje kommun är att antalet elever per lärare har blivit fler och att kommunen har en högre andel fastanställda lärare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.