Arkivbild. Personen på bilden har inte med artikeln att göra. Foto: TT

Flicka rymde från familjehem – giftes bort i utlandet

Uppdaterad
Publicerad

En flicka i Södertälje som tvångsplacerats i ett familjehem, rymde med sitt pass för att följa med sin pappa till sitt hemland där hon ska ha ingått ett barnäktenskap. Nu kritiseras Södertälje kommun av Justitieombudsmannen.

Det är flickans mamma som larmat Justitieombudsmannen om den uppkomna situationen med dottern. Hon uppger i sin anmälan att socialtjänsten i Södertälje bett om flickans pass då familjehemmet som flickan bodde på planerade en utlandsresa.

Men när resan blev inställd behölls passet i en byrå i familjehemmet. En dag rymde flickan hemifrån och med sig hade hon passet.

Socialförvaltningen kritiseras

Trots att föräldrarna saknade umgängesrätt med flickan samt att hennes vistelseort var hemlig – lyckades pappan planera utlandsresan. Flickan följde med honom till London och därefter till hans hemland Pakistan, där hon ska ingått ett barnäktenskap, enligt mamman.

Justitieombudsmannen kritiserar nu Socialtjänstens hantering. Enligt beslutet borde förvaltningen ha informerat familjehemmet om ”betydelsen av passet och hur det lämpligen skulle förvaras”.

Vidtar åtgärder

Veronica Wiström, resultatenhetschef på social- och omsorgskontoret i Södertälje skriver i ett mejl till SVT, att de inte kan kommentera det enskilda ärendet.

”Det jag kan svara på är att vi sedan den här händelsen har vidtagit åtgärder så som planering av fortbildning av personal när det gäller hedersrelaterad problematik och att vi ser över och förbättrar kommunikation och information till uppdragstagare.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer