Foto: SVT

Stängning av flickhem upp i rätten

Uppdaterad
Publicerad

I höstas stängdes två flickhem i Södertäljeområdet efter att IVO kritiserat verksamheten. Men företaget som driver hemmen överklagade och i dag möttes parterna i Förvaltningsrätten.

Det var den 31 oktober förra året som de båda flickhemmen, ett i Mölnbo och ett i Hölö, stängdes ner. Enligt IVO, Inspektionen för vård och omsorg, hade företaget som driver hemmen misskött verksamheten så pass att tillstånden att bedriva vård drogs tillbaka – med omedelbar verkan.

Men beslutet överklagades och i dag möttes Flickhemmet Smilla AB och IVO i en muntlig förhandling på Förvaltningsrätten i Stockholm. Det blev tydligt att parterna står mycket långt ifrån varandra.

Flickhem stängdes av IVO

– Det vi ser är en verksamhet som inte hanterar allvarliga händelser som inträffar för de här flickorna. Och det leder till att allvarliga händelser upprepas åter igen och då måste vi agera, säger Monica Panagio som är jurist på IVO.

– Och vi menar att så är det inte, säger Anette Ek Janshult från Flickhemmet Smilla AB. Det förekommer allvarliga händelser och dem har vi på flickhemmet hanterat väldigt väl.

Incidenter som inte följts upp

De båda hemmen tog emot flickor med autism- och utvecklingsstörningar, mellan 12 och 20 år. IVO menar att det är en rad allvarliga incidenter som har inträffat på hemmen som inte har följts upp på ett seriöst sätt. Till exempel incidenter där flickor har försvunnit och försökt att skada sig själva, hittats vid järnvägsspår eller på andra sätt utsatts för risker.

Anette Ek Janshult, verksamhetsansvarig för Flickhemmet Smilla AB. Foto: SVT

Verksamhetsansvariga för Flickhemmet Smilla AB Anette Ek Janshult anser dock att incidenterna inte är förvånande med tanke på målgruppen som bor på hemmen.

– Vi försöker visa att detta är en målgrupp där det förekommer allvarliga händelser. Så här är det överlag på alla dygnet runt-inrättningar för barn och ungdomar, att de förekommer händelser där de försöker skada sig själva, säger Anette Ek Janshult.

Nu har Förvaltningsrätten en månad på sig att avgöra om Flickhemmet Smilla Ab ska få bedriva vård av flickor eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flickhem stängdes av IVO

Mer i ämnet