Diplomen till pristagarna delas ut tillsammans med prispengar på 25.000 kronor under en ceremoni på söndagen. Foto: TT/SVT

Flyktingskildrare får pris i Wendela Hebbes anda: ”Vi lever i en väldigt otäck tid”

Uppdaterad
Publicerad

Årets Wendelapris tilldelas idag fem journalister som på ett ovanligt ingående vis skildrat människor på flykt. – Reportagen kan motverka fördomar, säger juryns ordförande.

Södertäljeprofilen Wendela Hebbe var inte bara Sveriges första kvinnliga journalist – hon var också först ut med att skriva sociala reportage. Idag prisas fem journalister som verkar i hennes anda.

Jonas Fröberg och Malin Hoelstad som i Svenska dagbladet producerat artikelserien ”Från Raqqa till Borås”, och Matilda Nyberg, Malin Roos och Diamant Salihu som står bakom Expressens serie ”Asylrapporten”.

– Flyktingsituationen är en angelägen samhällsfråga, säger Ami Lönnroth som är ordförande för Wendelaprisets jury. Somliga säger att det till och med är vår mest angelägna samvetsfråga.

”En gryende rasism”

Skulle du säga att de här två reportagen skiljer sig från hur rapporteringen om flyktingar ser ut generellt?

– Ja de skiljer sig så tillvida att bägge teamen har lagt ner över ett års tid på de här reportagen. För att följa flyktingfamiljers öden eller för att göra nedslag i olika asylboenden runtom i hela Sverige.

Hon fortsätter:

– Vi lever i en väldigt otäck tid nu. Det är en gryende rasism och den bygger ofta på djup okunskap och fördomar. Detta är verkligen reportage som kan motverka fördomar och stärka vår kunskap om vad som sker, säger Ami Lönnroth.

Prisutdelningen äger rum under söndagseftermiddagen i Hebbevillan i Södertälje.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.