Se när åttaårige Cobra, som är en van blodgivare, tålmodigt väntar på den stora belöningen – grillkorv. Foto: Ellinor Knoxborn/SVT

Södertäljehunden Cobra är blodgivare – ”Hon tycker det är kul”

Uppdaterad
Publicerad

Södertäljeschäfern Cobra är inte bara blodgivare – hon är årets blodgivarhund 2021.

– Det är roligt! Hon är en bra kandidat, säger Cobras matte, Therese Tebelius.

Ja, hundar kan faktiskt vara blodgivare, det är det färre än var tredje svensk som vet enligt en undersökning från Yougov och Anicura.

De senaste sju åren har Cobra regelbundet lämnat blod och tack vare det spelat en viktig roll för att rädda många hundars liv. Cobras matte, Therese Tebelius, brukar få ett sms när blodet Cobra lämnat har använts.

– Vi får inte veta vilken hund som är mottagaren men runt jul brukar vi få ett litet brev med hälsningar från olika djurägare, med historier från när de fått blod, berättar Therese Tebelius.

I klippet följer vi med Cobra när hon lämnar blod för tjugonde gången.

Det krävs för att hunden ska kunna ge blod

  • Hunden måste väga minst 27 kilo.
  • Hunden kan börja ge blod vid 1–3 års ålder. Blodgivare ”pensioneras” vid 8 års ålder.
  • Blodtappningen tar 5–10 minuter och då måste hunden kunna ligga still.
  • Hunden måste vara född i Sverige och får inte ha varit utomlands.
  • Hunden får inte själv ha tagit emot donerat blod.

Donerat blod kan användas oberoende av hundras. Vissa hundraser passar bättre som givare än andra, till exempel, schäfer, boxer, flatcoated retriever, greyhound, och dobermann. Att de passar bättre beror på att deras blodgrupp ofta är negativ vilket innebär att de kan ge blod till alla hundar oavsett mottagarens blodgrupp.

Källa: Universitetsdjursjukhuset och Anicura

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.