Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Föreningen Bättre Ungdom vill vara de förebilder de själva saknade: ”Fanns inte när jag var yngre”. Foto: Ellinor Knoxborn/SVT

Följ med på nattvandring i Saltskog – ”Man märker att det inte blir bättre bland unga”

Uppdaterad
Publicerad

Ett projekt för att få fler att nattvandra i kommunen – det är en av satsningarna som blivit möjligt efter att Södertälje fick drygt tolv och en halv miljon kronor i statsbidrag för att minska risken att barn och unga hamnar i kriminalitet.

– Vi är uppvuxna här, vi gillar Södertälje och vill hjälpa till med det vi kan, säger Joakim Gourie, en av grundarna till föreningen Bättre ungdom, som nu nattvandrar i samarbete med kommunen.

För en del av pengarna har Barn och Ungdomsförvaltningen byggt upp nya stödstrukturer för nattvandring, där kommunen arbetar tillsammans med ideella föreningar.

– Det vi bygger upp nu ska hålla på sikt, även när den här projekttiden och bidragspengarna är slut, säger Karin Manole, projektledare Södertälje kommun.

Fallgropar med bidraget

Så sker inte alltid. Riksrevisionen har granskat riktade bidrag som delades ut mellan 2017 och 2019 och funnit att de riskerar att skapa en kortsiktighet i kommunernas arbete.

– Det finns risk att man bygger upp bra verksamhet som sedan försvinner när pengarna tar slut, säger Emma Wallin, revisionsdirektör vid Riksrevisionen.

En annan risk är att riktade bidrag inte blir relevanta i kommunerna om kommunerna inte själva får vara med och påverka vad som ska göras på lokal nivå.

– De riktade bidragen behövs, men det är viktigt att man tänker till och ger kommunerna lite fritt spelrum så att det blir satsningar som kan leva vidare, säger Karin Manole, projektledare Södertälje kommun.

Ideella föreningen Bättre ungdom är en av flera som nu, tack vare bidraget, nattvandrar i kommunen – ”Nu blickar vi framåt och ser vad mer vi kan göra tillsammans”. 

Generella statsbidrag betalas ut till kommuner och regioner via utjämningssystemet. Utjämningssystemet är statens sätt att utjämna skillnader och skapa likvärdiga ekonomiska förutsättningar mellan landets kommuner och landets regioner.

Riktade statsbidrag är öronmärkta för ett visst ändamål. De flesta av dessa betalas inte ut automatiskt utan måste sökas.

Källa: Sveriges kommuner och regioner (SKR)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer