Foto: Riksdagen/TT

Folkmordsdebatt: Wallström kritiseras för hantering av fråga

Uppdaterad
Publicerad

– Jag vill ha ett klart ja eller nej, tänker den socialdemokratisk ledda regeringen erkänna folkmordet under mandatperioden?

Men riksdagsledamoten Robert Hannah (L) fick inget tydligt besked från utrikesministern.

På tisdagen debatterades frågan om huruvida regeringen ska erkänna folkmordet på bland annat armenier, assyrier och syrianer 1915 så även kallas Seyfo. Och utrikesminister Margot Wallström fick hård kritik för hanteringen av frågan.

Frågan har varit uppe för debatt tidigare men Liberalen Robert Hannah tycker inte att han fått svar.

Folkmordet 1915

– Jag vill ha ett klart ja eller nej, tänker den socialdemokratisk ledda regeringen erkänna folkmordet under mandatperioden? Ja eller nej? undrade han.

Riksdagen har erkänt

Redan 2010 erkände riksdagen folkmordet 1915 då över en å en halv miljon människor beräknas ha mördats i dåvarande osmanska riket.

2014, innan Stefan Löfven blev statsminister, sa han till Assyria TV att han ville ”fullfölja” det arbete som riksdagen gjort när de erkände folkmordet.

LÄS MER: Oenig partistyrelse fattade beslut om folkmordet 1915

Men regeringen tillsatte en utredning som kom fram till att ett regeringserkännande är problematiskt, vilket även utrikesmininstern hänvisade till under dagens riksdagsdebatt.

– Utredningen har en allmän uppfattning om vikten av överväganden om hur ett svenskt agerande kan tänkas påverka parterna i en konflikt, i konfliktdämpande och försonanden riktning, sa Margot Wallström och fortsatte:

– Vi tycker man ska hantera den här frågan ansvarsfullt och på sådant sätt att det främjar en hållbar utveckling i regionen.

”Oförskämt”

Robert Hannah poängterade att följderna av folkmordet har påverkan än idag – inte minst i Turkiet. Men trots den skarpa kritiken fick han inget tydligt besked från utrikesministern den här gången.

– Jag förstår inte varför man måste blidka den turkiska regimen i det här läget, sa han.

– Att påstå något sådan tycker jag är rent oförskämt, vi arbetar i EU och på andra olika sätt bilateralt med att förespråka en förändring av politiken som den utvecklas i Turkiet. Sedan måste den här debatten fortgå, svarade Wallström.

Erkännandet av folkmordet 1915

Folkmordet i dåvarande Osmanska riket 1915 kallas ”Seyfo”. Över 1,5 miljoner människor från minoriteter beräknas ha mördats.

År 2009, beslöt Socialdemokraternas kongress att kalla händelserna just ett folkmord och att trycka på för att även riksdagen skulle erkänna det.

Riksdagen erkände händelserna som folkmord 2010.

2014, innan Stefan Löfven blev statsminister sa han till Assyria tv att han ville ”fullfölja” det arbete som riksdagen gjort när de erkände folkmordet.

När socialdemokraterna kom i regeringsställning tillsattes en utredning som inte kom med konkreta rekommendationer i frågan, men som menade att det är problematiskt för en regering att erkänna ett folkmord.

På S-kongressen 2017 beslöt partistyrelsen att säga nej till Södertälje-motionen om att verka för att regeringen skulle erkänna folkmordet 1915.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkmordet 1915

Mer i ämnet