Pershagenskolans rektor Morgan Damberg är kvar i skolan trots kylan. Foto: Chrisoula Lezis Israelsson/TT

För kallt på Pershagenskolan – eleverna skickades hem

Uppdaterad
Publicerad

Idag fick cirka 430 elever skickas hem från Pershagenskolan på grund utav kyla.

– När vaktmästaren kom i morse uppskattade han att det var cirka fem grader i skolan, säger rektor Morgan Damberg som fick behålla jacka och halsduk på.

Det var för kallt för eleverna att vara kvar i skolan och därför fick alla utom förskoleklassen skickas hem igen, det var LT först med att berätta. Enligt rektor Morgan Damberg handlade det om ett tillfälligt strömavbrott som nu ska vara åtgärdat.

– Det har varit strömavbrott i helgen och värmepumpen slutade fungera. Enligt vakmästaren behövde den batteri av något slag, säger han.

Sammanlagt har cirka 430 av skolan 490 elever skickats hem. De som går i förskoleklass fick vara kvar i fritidhuset där det fortfarande fanns fungerande värme.

– Som tur var har vi haft värme i fritidshuset, vi har bett föräldrarna komma och hämta sina barn och fick evakuera alla dit tills de kunde komma hem, säger Morgan Damberg.

Öppnar igen imorgon

 Nu är problemet åtgärdat och imorgon kommer skolan hålla öppet som vanligt igen.

– Vi i skolledningen sitter fortfarande med jackorna på, men nu börjar det långsamt bli varmare igen.

Men för några av eleverna var dagens kyla ett glädjebesked.

– Några tyckte att det här var toppen, men en del tyckte nog också att det var jättetråkigt. Framförallt några av högstadieeleverna tyckte att det var skönt med en extra ledig dag, säger Morgan Damberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.