Fouad Youcefi, ordförande FGJ och Christophe Pedroletti, vd Södertälje sjukhus. Foto: SVT

Föreningen grävande journalister kräver krafttag från Södertälje sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Efter händelsen på Södertälje sjukhus som igår polisanmäldes kräver nu Föreningen grävande journalister krafttag från ledningen på sjukhuset.

Igår polisanmäldes chefläkaren Sven Klaesson på Södertälje sjukhus efter att han ska ha angripit Sveriges radio Ekot-reportern Emelie Rosén under en intervju. Nu reagerar Föreningen grävande journalister och kräver att sjukhusets ledning vidtar åtgärder.

– Det här är en allvarlig händelse. En journalist som attackeras på det här sättet av en chef, det är helt oacceptabelt, säger Fouad Youcefi, ordförande för Föreningen grävande journalister.

Fouad Youcefi menar att reportern är där på medborgarnas vägnar och ska granska en landstingsfinansierad verksamhet, och att det är en chefs uppgift att svara på tuffa frågor.

– Här har den här chefen uppenbarligen inte kunnat göra det. Vi kräver att sjukhusets ledning ser till att det här inte händer igen.

Sjukhusets vd: ”Allvarligt”

Från sjukhusets ledning ser man allvarligt på händelsen.

– Det låter naturligtvis inte alls bra. Vi måste bemöta alla journalister, och alla medmänniskor, med stor respekt i alla lägen, även om vi känner oss granskade eller trängda på något sätt, säger Christophe Pedroletti, vd på Södertälje sjukhus.

Han fortsätter:

– Vi ser allvarligt på händelsen, vi respekterar att det nu finns en polisiär process. Det vi fokuserar på nu är att bedriva en god vård och att ta hand om våra medarbetare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.