En Södertäljebo döms till 110 timmars ungdomstjänst. Foto: SVT

Företagare gjorde olovliga uttag på över en halv miljon

Uppdaterad
Publicerad

En företagare misstänks för bland annat grov trolöshet mot huvudman efter att ha fört över närmare en halv miljon kronor till sitt eget konto från två samfälligheter.

Vid upprepade tillfällen gjorde en företagare i Södertäljetrakten överföringar från två olika samfälligheters konto i Skärholmen till sitt eget. Det här inträffade mellan augusti 2018 och januari 2019. Nu har åklagare väckt åtal i ärendet.

– Det är en person som har haft förtroendeställning och fått sköta ekonomiska angelägenheter i två olika föreningar. Personen har missbrukat sin förtroendeställning och fört över pengar från föreningarnas konto till sitt eget och jag har nu väckt åtal för dels grov trolöshet mot huvudman vad gäller den ena föreningen och trolöshet mot huvudman vad gäller den andra föreningen, säger åklagare Linda Johansson.

Erkänner handlingarna

Totalt har företagaren fört över en summa på 539 350 kronor från den ena föreningen och 125 780 kronor från en annan. Den misstänkte fick i uppgift av föreningarna att sköta ekonomin. Vid ett tillfälle gjordes en överföring på 300 000 kronor från föreningens konto till personens privata konto.

Den misstänkte själv erkänner handlingarna men nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.