Enligt Robert Lindesjö, VD på företaget som sålde mätutrustningen till Södertälje sjukhus, var det inget fel på mätaren. Foto: TT/Vingmed

Störning på förlossningsutrustning – Företaget som levererat mätaren: fungerade exakt som den ska

Uppdaterad
Publicerad

En trådlös ringklocka på Södertälje sjukhus kan ha stört utrustningen som mäter barnets hjärtfrekvens på förlossningen. Men enligt företaget som säljer utrustningen var det inget fel på mätaren.

Enligt en lex Maria-anmälan från Södertälje sjukhus hade man under en förlossning 2018 svårt att tolka barnets hjärtfrekvens på mätutrustningen och ett beslut om kejsarsnitt blev fördröjt. Pojken som föddes hade då syrebrist och fick en hjärnskada. Vid en utredning upptäckte man ett det var en ringklocka i korridoren utanför förlossningssalen som kan ha stört utrustningen.

Enligt Robert Lindesjö, VD på företaget Vingmed om säljer CTG-utrustningen som mäter barnets hjärtfrekvens, är den här typen av störningar väldigt ovanliga.

– Vi känner till fallet med ringklockan men vi har ingen information om någon utgång där vår CTG har varit inblandat i att det ska ha skett en tragisk händelse eller att ett barn fått en komplikation.

Flera sjukhus i landet med samma utrustning

Robert Lindesjö uppskattar att cirka 75 procent av alla sjukhus i Sverige använder CTG-mätaren som Vingmed säljer.

Utöver händelsen med den trådlösa ringklockan på Södertälje sjukhus känner han till ett annat fall då han har fått rapporter om störningar i frekvensen. Det var i samband med flytten till Nya Karolinska då ambulanserna störde mätaren, men det ska ha uppmärksammats och åtgärdats innan de började användas.

Kan störas av en trådlös ringklocka

Chefläkaren på Södertälje sjukhus säger att det kan vara helt banala saker som en trådlös ringklocka eller bilnyckel som stör den här utrustningen. Stämmer det?

– Det här är den absolut mest patientsäkra medicintekniska CTG som finns i världen skulle jag säga, den faller under medicindirektivet vilket betyder att all medicinteknisk utrustning måste godkännas för att kunna säljas. Det är väldigt höga krav på det.

Han fortsätter:

– Kan det störas av en ringklocka? Ja, om du väljer att sätta en ringklocka som sänder på samma frekvens som är avsedd för den här utrustningen.

”Fungerat exakt som den ska”

Det är Post och telestyrelsen, myndigheten som bevakar elektronisk kommunikation, som delat ut frekvensen som används, enligt Robert Lindesjö.

– Tittar man på vad CTG:n har gjort i det här fallet har den gjort exakt vad den ska göra. Den har visat på skärmen exakt vad den som förväntas att den ska visa, den har visat en otydlighet i kurvmätningen och den sänder på det frekvensbandet som är avsatt, säger han.

Om personalen upplever störningar i de trådlösa frekvenserna, informerar Vingmed om att man kan lösa det genom att koppla ihop utrustningen med kablar, så att den inte längre är trådlös.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.