Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskaren Johan Lind är kritisk till att Södertälje kommun startat kråk-projektet. Foto: SVT

Forskare kritisk till projektet med fimpstädande kråkor

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje kommun startade upp ett omtalat pilotprojekt med en entreprenör för att lära kråkor plocka fimpar. Nu kommer kritik från Johan Lind, docent i Etologi vid Stockholms universitet. 

Södertälje borde ha tänkt på flera saker innan de tog in det här projektet, enligt Johan Lind docent och expert på djurs inlärning och beteende vid Stockholms universitet.

– Enligt djurskyddslagen får inte djur komma till skada och de kan inte garantera att de inte gör det. Som forskare behöver vi hålla oss till ett etiskt regelverk men i det här fallet är det lagen som gäller, säger han.

Det är ett pilotprojekt som Södertälje kommun startat tillsammans med entreprenören Christian Günther-Hanssens bolag Corvid Cleaning. Christian Gunther-Hanssen har utvecklat idén där kråkor ska lära sig plocka fimpar, lämna in dem i en maskin och då få belöning i form av mat. I ett första stadie har ett mindre antal kråkor tränats och idén har presenterats som att det ska utökas till större skala inom kommunen på sikt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer