Foto: Mathias Dillman

Fritidsbåt sjönk i gästhamnen och läckte olja – polisen utreder misstänkt miljöbrott

Uppdaterad
Publicerad

En fritidsbåt har sjunkit efter att den olovligen legat i gästhamnen, åtminstone sedan förra våren, enligt kommunen. Hamnchefen konfronterade ägarna med att de inte betalat sina avgifter – några dagar senare hade båten sjunkit. Nu utreder sjöpolisen händelsen som ett misstänkt miljöbrott.

– En privatperson har lagt sin båt i gästhamnen utan tillåtelse, varken från kommunen eller gästhamnen. Och nu har båten sjunkit, säger Annika Linde på samhällsbyggnadskontoret på kommunen.

Södertälje kommun äger vattnet och gästhamnen och i maj slöts ett avtal med en ny driftsansvarig för hamnen.

När hamnansvarige Mathias Dillman blev ny arrendator fanns en del båtar kvar som inte betalat sina hamnavgifter.

– När jag tog över hamnen gjorde jag upp med kommunen att de båtar med skulder som var kvar från tiden med den tidigare hamnansvarige, skulle kommunen ta hand om, säger han.

”Skulderna högre än båtens värde”

En av båtarna, en mindre fritidsbåt, ägdes av två personer som inte betalat sina hamnavgifter på länge.

– De kopplade också in el utan att betala för sig, säger han.

Snart var parets skulder högre än båtens värde, enligt Mathias Dillman. Ägarna var svåra att nå men för två veckor sedan fick han till slut tag på båtägarna som gick med på att träffas för att diskutera skulden.

Men de var ovilliga att betala, något som Mathias Dillman tyckte var märkligt eftersom de ofta sagt att de var utomlands.

– De bor mycket i Spanien, tydligen, säger han.

Båten sjönk – ägarna polisanmälda

Bara några dagar efter mötet, hade båten sjunkit. Dagen därpå bärgades den. I en anmälan skriver kommunen att båten har läckt olja.

– Räddningstjänsten lade en absorberande oljeläns så att inte oljan skulle sprida sig, säger han och tycker att kommunen har agerat snabbt.

Nu har kommunen polisanmält händelsen som nu utreds av sjöpolisen som ett misstänkt miljöbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.