Ove Eriksson är samordnare för resursgruppen. Han är själv pensionerad brandman och vet hur tufft jobbet kan vara. Foto: SVT/Ellinor Knoxborn

Frivilliga hjälper brandmännen i Nykvarn

Uppdaterad
Publicerad

Brandmännen i Nykvarn har de senaste dagarna jobbat hårt med att släcka skogsbranden vid Båglan. En grupp pensionärer ställde upp för att underlätta arbetet för brandmännen.

Skogsbranden som härjat i Nykvarn de senaste dagarna är nu släckt och räddningstjänsten har lämnat skogen.

Mellan 20 och 30 brandmän har jobbat med att ringa in och släcka branden. Men brandstationen i Nykvarn har inte stått tom – medlemmar från den frivilliga gruppen som kallas resursgruppen har varit där för att koka kaffe, bre smörgåsar och fixa fram dricksvatten till brandmännen.

Resursgruppen

Resursgruppen startades för två år sedan men det är först på senare tid som den gått upp i skarpt driftläge. Gruppen finns för att hjälpa till i krissituationer, som till exempel stora bränder.

De flesta av medlemmarna är pensionärer och många har erfarenheter från arbetsliv som ambulanssjukvårdare, sjuksköterskor inom allmänvård och psykiatri, bland annat.

– Vi jobbar inte med att plåstra om folk i första ledet utan vi jobbar mer i andra ledet. Idag fixar vi vatten, kokar kaffe och handlar, säger Ove Eriksson, samordnare för resursgruppen.

Hjälper till vid svåra krissituationer

Resursgruppen ska även kunna hjälpa till vid allvarliga krissituationer och medlemmarna har fått utbildning från komunnen. Det är även kommunen som ska sammankalla gruppen vid behov.

– Ponera att branden hade spridit sig och människor hade blivit hemlösa, då ska vi kunna hjälpa till med bland annat stöd om någon drabbad behöver någon att prata med, säger Ove Eriksson.

”Väldigt uppskattat”

Samordnaren, Ove Eriksson, är själv pensionerad brandman. Han vet vad det kan betyda för en brandman att få lite extra uppskattning och omtanke under ett tungt jobb.

– Brandmännen har varit väldigt glada att vi är här, det känns bra, säger Ove Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.