Fyrverkeri. Arkivbild. Foto: Scanpix

Fyrverkeriattack mot polisbilar

Uppdaterad
Publicerad

Flera polisbilar attackerades med fyrverkeripjäser under natten. Även flera privatpersoner ska ha känt sig hotade, men ingen person skadades. I kommunen finns en överenskommelse om att explosiva varor inte ska säljas före den 28 december, något som en del butiker struntat i. I förlängningen kan det innebära att berörda butiker inte får fortsatt tillstånd till försäljning av fyrverkerier.

– Det har skjutits fyrverkerier mot polisbilar under natten, och även människor har larmat om att de känt att folk siktat mot dem i natt, säger Roger Björkmyr, stationsbefäl i Södertälje.

I kommunen finns det en överrenskommelse mellan räddningtjänst, kommun och samtliga näringsidkare som handlar med explosiva varor, att varorna inte ska säljas förrän den 28 december. En del butiker har brutit mot överrenskommelsen.

– Det ska sägas att det innebär ett mycket bra tillskott för handlaren att ha försäljning av fyrverkerier, påpekar Björkmyr.

Handlare kan förlora tillståndet

Men även om det inkommit tips till polisen om butiker som sålt fyrverkerier före det överenskomna datumet har ingen åtgärd tagits.

– I Södertälje är det en överenskommelse om ansvar, men det är inte olagligt att sälja dessa varor innan den 28:e. Vi gör noteringar om vilka som sålt, vilket är en legitim försäljning egentligen, men om räddningstjänsten upptäcker att en butik inte kan hålla en sådan här överenskommelse kanske den butiken inte får sälja fyrverkerier kommande år.

Överenskommelsen om att inte sälja explosiva varor i form av raketer och fyrverkerier förrän några dagar innan nyårsafton finns till för att förhindra att det smälls och skjuts raketer ”i tid och otid”.

Försäljning till minderåriga

Polisen har tidigare gått ut med en uppmaning till allmänheten om att polisanmäla utköpare.

– Vi vill framförallt förhindra langning. Sådana här saker får inte säljas till folk som är under 18 år. Om någon ser att någon under 18 år köper det här kan polisen kontaktas så att handlaren inte får handla med fyrverkerier mer. Vi slår hårt mot brott av det här slaget. Vi beslagtar samtliga explosiva varor i butiken om vi kan bevisa att handlaren sålt till minderåriga.

Inget beslagtag av det slaget har ännu inträffat.

– Det handlar inte om ett gripandebrott heller, utan ett så kallat brott mott lagen av pyrotekniska varor – ett bötesbrott. Handlaren kanske inte får något fortsatt tillstånd att sälja varorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer